\

Handboek inschrijven op aanbestedingen

De nieuwe versie is uit!

Deze nieuwe versie is volledig herzien en aangepast aan de nieuwste wetgeving. Aan de hand van vragen wordt uitgelegd hoe de wereld van het aanbesteden in elkaar zit. Vragen zoals wat EMVI is, hoe vul ik het UEA in, welke vragen moet je stellen en wat social return inhoudt. Verder is er aandacht besteed aan het o zo belangrijke selectiecriterium kwaliteit (beantwoording van de open vragen).

Met mijn nuchtere en prag­mati­sche blik op de zaken kan ik u ook vanuit deze nieuwe versie van dit boek goede ondersteuning bieden.

Voor de ondernemer

Inschrijven op aanbestedingen is een manier om opdrachten binnen te halen. Maar veel ondernemers zien er tegenop omdat het zo'n klus is. Mijn handboek is bedoeld voor de ondernemer voor wie het inschrijven op aanbestedingen geen dagelijkse werk is. Ik heb het echt met zo'n ondernemer in het achterhoofd geschreven.

Bestellen

Wilt u het Handboek inschrijven op aanbestedingen bestellen?

Stuur dan een e-mail via de onderstaande knop:

Vermeld daarbij uw naam, uw bedrijfsnaam, uw adres, postcode en plaats.
De prijs is € 38,50 incl. verzending.


Voorwoord uit het nieuwe boek


De kritiek op Europese aanbestedingen is niet van de lucht. De procedures zijn te ingewikkeld, het wordt steeds juridischer, MKB’ers hebben steeds minder kansen enzovoorts.

Soms heb ik wel eens het idee dat aanbestedingen kunst­matig ingewikkeld gehouden worden. Er is inmiddels een legertje aan externe adviseurs dat overheden begeleidt bij het opstellen en uitvoeren van een aanbesteding. Die adviseurs pleiten zelden voor het vereenvoudigen van een aanbesteding. Het is veel lucratiever om er een ingewikkeld juridisch sausje overheen te gieten en in te spelen op de angst bij veel overheden om in nare rechtszaken verwikkeld te raken.

Wat mij ook opvalt, is dat er steeds ingewikkelder gesproken wordt over aanbestedingen. Ik wil het geen dikdoenerij noemen, maar aanbestedings­deskundigen hanteren een soort geheimtaal die voor buitenstaanders amper nog te volgen is. Een aanbestedings­deskundige die alles helder en in normaal Nederlands verwoordt, is zeldzaam. Toch zijn ze er, en dit boek is daar het bewijs van.

Octavia Siertsema heeft jarenlang als inkoper Europese aanbestedingen begeleid. De laatste acht jaar richt zij zich echter juist met veel succes op inschrijvers. Het feit dat zij 'aan de andere kant' in de keuken heeft gekeken (wat heet, ze was zelf chef-kok) maakt dat zij als geen ander weet wat inschrijvers wel en niet moeten doen.

Die informatie deelt ze met haar klanten, als ze die helpt bij inschrijvingen. Ze heeft de belangrijkste tips echter ook op papier gezet, wat geleid heeft tot dit boek. Als u het boek leest, dan komt u erachter dat inschrijven op Europese aanbestedingen best ingewikkeld kan zijn, maar dat het goed te doen is. U vindt in dit boek concrete aanwijzingen, handvatten en praktische tips voor uw inschrijving.

Het knappe van Octavia Siertsema is dat ze zich nergens verliest in opgezwollen juridische prietpraat. Ze blijft to-the-point en ze formuleert wat ze wil zeggen, altijd in normale goed leesbare zinnen, zonder dat ze de juridische kant tekort doet.

Dit boek is eigenlijk gewoon een onmisbaar hulpmiddel voor bedrijven die inschrijven op aanbestedingen. Ik wens u veel leesplezier.

Theo van der Linden, september 2018

-----

Theo van der Linden is een van de meest gevraagde, zo niet de meest gevraagde, spreker over Europees aanbesteden in Nederland. De afgelopen jaren gaf hij meer dan 1000 trainingen, voordrachten en lezingen over aanbesteden bij zowel aanbestedende diensten als bedrijven. Hij is de samensteller van de bundel ‘Aanbestedingsjurisprudentie in de praktijk’ waarin hij commentaar geeft op circa 300 rechtszaken. Meer informatie over hem en zijn bedrijf VdLC vindt u op www.aanbesteding.nl.